fbpx Skip to main content

Mason Cooley sprak ooit de bekende woorden: “Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”. Een harde waarheid, dus lees die eerste zin nog maar eens! Ik geloof er ook in dat iedere persoon in zekere mate last heeft van uitstelgedrag. Maar waar komt dit nu vandaan? En nog belangrijker, hoe pakken we het aan zodat we vooruitgang blijven boeken, trots zijn op onszelf en onszelf gelukkig voelen? Lees het antwoord in deze blog.

Bewust worden

De allereerste en belangrijkste handeling in heel dit proces is jezelf een spiegel durven voorhouden, eerlijk zijn met jezelf en je dus bewust worden van de taken of dingen die liever opzij schuift. Eens je durft toe te geven welke puntjes al langer dan een week op de to do lijst staan, dan kan het echte werk beginnen. Ik vermoed dat dit niet zo’n fijne gevoelens meebrengt voor je zoals gedemotiveerd, weinig energie, stress, piekeren,… Hoog tijd om dit wel aan te pakken zodat je vooruit kan, en jezelf kan losmaken van die to do lijst die maar blijft groeien. Door je bewust te worden van je uitstelgedrag is de eerste stap al gezet in de richting van baas zijn over je eigen tijd en energie!

Stop met uitstellen

We kunnen het er alvast over eens zijn dat uitstelgedrag nooit vanuit positieve gevoelens vertrekt. Hier zijn we ons reeds bewust van. Hierna is het belangrijk om ook effectiefs iets te gaan doen met die inzichten en theorie om te zetten in de praktijk. Focus je op actie en op het resultaat en het gevoel dat dit met zich meebrengt. Zo train je je hersenen als het ware om dingen aan te pakken en je goed te voelen bij de acties die je neemt om dingen gedaan te krijgen. Ga ook kritisch aan de slag met je dagindeling. Moet je echt wel zo veel tijd doorbrengen om te scrollen door sociale media? Of zou je die tijd ook anders kunnen benutten? Het is de bedoeling dat je die negatieve spiraal van tijd en energieverspilling gaat doorbreken en jezelf aan die eerste stap zet richting dingen aanpakken want alleen zo ga je een meester worden in het boeken van vooruitgang!

Wees lief voor jezelf

Doorheen dit proces moet je vaak kritisch in de spiegel kijken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe beter je dit doet, hoe meer tijd je hiernaast ook zal moeten spenderen aan jezelf graag zien. Een gewoonte verander je niet door kwaad te zijn op jezelf. Je moet altijd proberen vertrekken vanuit je kracht. En een kracht die iedereen kan beheersen is de kracht om jezelf graag te zien. Dus ga je van uitstelgedrag naar dingen aanpakken? Wees dan een keertje extra lief voor jezelf. Ook jij zit in een leercurve en dat is helemaal oke! Het feit dat je hier al bewust mee wil omgaan is een win die moet gevierd worden!

Ben jij nu ook zo gemotiveerd om je to do lijst terug onder handen te nemen en effectief aan de slag te gaan? Ik ben heel benieuwd of dit bij jou ook zo’n positieve mindshift teweeg zal brengen. Vergeet niet, start bij het begin en niet alles hoeft perfect te zijn. Geef jezelf de kans om te leren en te groeien maar blijf vooruitdenken!