fbpx Skip to main content

Wat is Natural Horsemanship?

Natural Horsemanship is een trainingsmethode die gebaseerd is op natuurlijk paardengedrag en gericht is op paardvriendelijkheid en effectiviteit. Pat Parelli, een van de grondleggers van Natural Horsemanship, definieert het als volgt: ‘Natural Horsemanship is het geheel van vaardigheden en gewoontes bij zowel ruiter als paard die leiden tot een perfecte samenwerking.’

Parelli ontwikkelde een trainingsmethode voor iedereen die paarden beter wil begrijpen. Door middel van een stapsgewijs studieprogramma kun je leren om zo bekwaam met paarden om te gaan dat zelfs paarden vinden dat je goed bent! Het bewijs hiervoor zijn de vele Parelli-studenten over de hele wereld die fantastische dingen met hun paarden bereiken.

Ontdek hoe jij meer kan leren over Parelli Natural Horsemanship

Natural Horsemanship voor Iedereen

Natural Horsemanship is geen aparte discipline, zoals dressuur, springen of mennen. Het vormt eigenlijk de basis, het aanleren van een duidelijke taal tussen ruiter en paard. Met het Parelli-programma leer je hoe je jouw paard het best kunt trainen, zowel op de grond als onder het zadel of voor de koets. Het resultaat is een paard dat kalm blijft in alle omstandigheden, graag met je samenwerkt, gevoelig is voor jouw hulpen en licht reageert.

Wat je ook wilt bereiken, of het nu in de competitieve paardensport is of recreatief rijden, Parelli leert je vaardigheden zoals gemakkelijk laden op een trailer, geduldig staan bij de hoefsmid, kalmeren bij stress, veilig buiten rijden, en nog veel meer. Bovendien bouw je tijdens dit proces een echte vriendschapsrelatie op met je paard, sterker dan welk leidtouw dan ook.

Kernmodule

Privélessen / Groepslessen

Videocoaching

Cursusdagen en Leervakantie

Het Parelli Programma in grote lijnen

De 7 games:

 1. Friendly game (vertrouwen opbouwen)
 2. Porcupine game (omgaan met constante druk)
 3. Driving game (omgaan met ritmische druk)
 4. Yoyo game (recht achteruit en terug naar je toe komen in hetzelfde tempo)
 5. Circling game (paard en mens hebben beide verantwoordelijkheden op de cirkel)
 6. Sideways game (zijgangen biomechanisch correct leren nemen)
 7. Squeeze game (angst voor kleine ruimtes te overwinnen)

De 4 savvies:

1. Online (grondwerk met 4m-touw, touwhalster)
2. Freestyle (rijden met losse teugel of zonder hoofdstel)

3. Liberty (werken in vrijheid met je paard vanop de grond)
4. Finesse (rijden met contactteugel naar verfijning)

De 4 levels:

 1. Online: alles draait om veiligheid
 2. Online + Freestyle: Het winnen van de 7 spelletjes op de grond en in het zadel
 3. Online + Freestyle + Liberty: Tasting excellence
 4. Online + Freestyle + Liberty + Finesse: Achieving excellence

Ontdek onze Kernmodule

Naarmate je leert om deze spelletjes met je paard te spelen, zul je opmerkelijke veranderingen zien gebeuren. Plotseling begrijpt je paard je en kijkt hij naar je! Geen gedoe meer met duwen en trekken om je paard te leiden of te laten stilstaan. Deze 7 spelletjes vormen de basis voor alles wat je met je paard wilt bereiken, zowel op de grond als onder het zadel. Zodra je paard jou en jouw beslissingen volledig vertrouwt, wordt hij kalm en meegaand. Hij stopt met tegenwerken of wordt minder angstig en meer geïnteresseerd in wat jij van hem vraagt. Kortom, hij wordt jouw perfecte partner!

Ga aan de slag met een Nederlandstalig zelfstudiepakket

"Horsemanship can be obtained naturally through communication, understanding and psychology versus mechanics, fear and intimidation."

Pat ParelliParelli Natural Horsemanship