fbpx Skip to main content

Natural Horsemanship, een veelbesproken alternatieve trainingsmethode. Letterlijk betekent het je paard trainen d.m.v. een natuurlijke band op te bouwen, rekening houdend met het gedrag van het paard. In de volksmond wordt het ook wel eens paardenfluisteren genoemd. Maar ik vind dat het eigenlijk neerkomt op paardenLuisteren. Anders dan andere trainers zal een horsemanship trainer niet werken d.m.v. angst of onderdrukking, maar focust zich eerder op samenwerking en connectie. Want wat je graag doet, doe je beter en dit geldt ook voor je paard.

Verleden

Net zoals de meesten onder ons, ben ook ik begonnen met manegelessen. Het leukste onderdeel was gewoon lekker hard gaan in galop. Maar toen ik wat ouder begon te worden, gingen ook de ambities groeien. Ik verwachte plots meer van de paarden en oefende als een gek. Toen ik aankwam en te horen kreeg op welke pony ik die dag mocht rijden ging ik vol goede moed naar de weide (iets sneller dan normaal want ik wilde altijd mooi op tijd zijn voor de les). Met wat hulp kon ik dan meestal de enige tijd de pony toch te pakken krijgen. Tijdens de les probeerden we dan zo goed mogelijk te doen wat de instructrice ons vroeg. Er waren dan ook altijd wel van die ponies die veel protest teruggaven en waar je zeker van wist dat je de grond van dichtbij ging zien. Ik stelde me hier toen weinig vragen bij en voerde maar uit zoals elke goede leerling zou doen want zowel ik als de instructrices wisten gewoon niet beter.

Het kan ook anders

Op mijn 12de hadden mijn ouders het fantastische idee om als vakantie een week te gaan paardrijden op een echte ranch in Amerika. Ik wist toen al een klein beetje hoe ik in een bak een rondje kon rijden zonder dood te gaan (een hele prestatie soms!). Maar ik wist helemaal nog niets van buitenrijden, laat staan dat ik me daar veilig en comfortabel bij voelde. Daarbovenop kwam nog eens dat we met westernzadels gingen rijden. Help! Dus dringend tijd voor nieuwe lessen, en zo kwamen we op een plek terecht waar ze mensen western rijden aanleren. Hiernaast deden ze hier ook veel grondwerk, een heel nieuw begrip voor mij want tot nu toe betekende werk op de grond vlechten en je paard naar de weide brengen.
Grondwerk kreeg al snel een hele andere betekenis. Ik leerde hoe een paard communiceerde en hoe je al vanop de grond kon zien waar je aan ging moeten werken tijdens het rijden. Ik leerde ook veel bij over veiligheid en alles wat tot nu toe normaal was in mijn leefwereld werd eventjes op zijn kop gezet. Ik was direct verkocht want de lespaarden probeerden je er niet meer af te bokken, maar probeerden je dingen te vertellen. Ik ging van overleven naar leven want door deze manier van werken wilde mijn paard plots mijn partner zijn en samenwerken als een team!

Waarom Parelli?

Ik had de microbe helemaal beet! Deze logische en natuurlijk progressieve manier van omgaan met paarden was voor mij nog de enige weg vooruit. Ik stak vanaf dan al mijn ambitie in het bijleren over paardengedrag en het worden van een paardvriendelijke trainer. Zowat alle bekendste methodes heb ik toen van dichterbij gaan bekijken. Van Monty Roberts, tot Hempfling, tot Irwin, tot Hunt, tot… Tot ik uitkwam bij Parelli Natural Horsemanship, en hier ben ik dan ook tot op de dag van vandaag bijgebleven. De opbouw van hun systeem, de community en de support was iets wat ik nog niet eerder had gezien en meer over wilde weten. Na verschillende clinics en lessen hier in België gevolgd te hebben, kwam ik terecht op een masterclass van Pat Parelli zelf. En daar ben ik uitgenodigd om rechtstreeks bij hem te komen bijleren in Amerika. Een droom die uikwam! Werkelijk de tijd van mijn leven beleefd, super veel levenslessen geleerd en alle dagen met paarden mogen bezig zijn. Ik was al overtuigd, maar al mijn ervaringen bij en met Parelli waren zo zot dat ik graag nog veel avonturen samen met de Parelli groep wereldwijd zou beleven!

Door Parelli heb ik geleerd dat er niet 1 oplossing is voor een probleem dat je ervaart met je paard, maar dat er verschillende wegen naar Rome zijn. Ik leerde er zelf optreden als coach en mentor voor voor verschillende paarden. En het belangrijkste wat ik meekreeg was dat plezier en fun echt centraal staan zowel voor mens als paard. Horsemanship is voor mij dan ook veel meer geworden dan de manier waarop ik omga met paarden, het is eerder een levensfilosofie geworden. Ik ben alle dagen dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te ervaren wat Horsemanship echt kan betekenen in het leven van mens en paard!