fbpx Skip to main content

Soms zie je een video voorbij komen op Instagram en dan denk je, wauw dit wil ook kunnen met mijn paard. Vol goede moed stap je de volgende dag binnen in de piste, en dan overvalt het je. Hoe begin je hier nu eigenlijk aan? Of misschien raak je zelfs niet tot in de piste omdat je denkt dat dit niet voor jullie is weggelegd. Gelukkig wil ik jou in deze blogpost het tegendeel bewijzen en je helpen de wil en de weg terug te vinden!

Toekomstvisie bepalen

Bij doelen werk je meestal van boven naar onder. Ik vergelijk het graag met een hoogteverschil dat je wil overbruggen met een ladder. Momenteel sta je beneden, en je wil heel graag naar de bovenste verdieping. Een lift is er niet en met springen kom je niet veel verder. Plots zie je ook een ladder staan. Je moet deze nog wel zelf in elkaar steken dus denk goed na voor je begint met klimmen. Met minder tussentreden lijkt de bovenste verdieping misschien dichterbij, maar je zal veel meer moeite moeten doen om van trede naar trede te geraken. Terwijl je de tussenstappen ook klein kan maken en zo bijna vanzelf aan die bovenste verdieping raakt als je maar begint met klimmen. Dus, het moeilijke aan doelen halen is niet het doel op zich bepalen, maar is de weg ernaartoe uitstippelen.

De sleutel tot succes

Denk eens diep na: wat wil je nu eigenlijk echt eens doen met je paard? Wees hierbij zo specifiek mogelijk! Zag je ooit een fantastische show? Of wil je op wedstrijd? Misschien wil je een veilige buitenrit maken met vrienden? Je kan het zo groot of zo klein niet bedenken, laat je echt helemaal gaan in deze oefening. Het enige dat hierbij echt belangrijk is, is dat je hart een sprongetje maakt en dat je je glimlach niet meer van je gezicht kan halen als je je doel voor ogen haalt.
Nu je weet wat jouw ‘bovenste verdieping’ is, wordt het tijd de treden te bepalen van je ladder. Ook hier, hoe specifieker je bent, hoe makkelijker. Daarom gebruik ik vaak een tijdsindicatie gebonden aan mijn verschillende treden. Want van zodra iets ingepland wordt, dan is de kans groot dat je er ook effectief tijd voor maakt en ermee aan de slag gaat. Want alleen zo boek je vooruitgang. De ultieme sleutel voor het stellen van je doelen is dan ook planning. Laat het niet zomaar aanslepen, maar neem kleine stapjes want zo blijf je vooruit gaan!

Van droom naar doel naar realiteit

Om jou 100% slaagkans te bieden met het stellen van je doelen heb ik de verschillende stappen nog even makkelijk achter elkaar gezet zodat jij zeker alle tools hebt om eraan te beginnen! Dan hoef jij enkel nog jezelf te motiveren om die eerste kleine stap te zetten. Zo word je persoonlijke ladder ook kleiner en ga je vooruit richting succes.

  1. Droom erop los: niets is te gek, te groot, te klein, te … om jouw persoonlijke droom te zijn. Neem een groot stuk papier en schrijf erop los! Waar wil je naartoe met je paard, wat wil je bereiken?
  2. Spreek het doel uit: durf over jouw doelen te praten met familie en vrienden. Dit is echt essentieel en zo doe je misschien nog inspiratie op voor de verschillende treden in je plan!
  3. Werk van boven naar beneden: je droom wordt pas werkelijk hebt als je een plan hebt hoe je er geraakt. Bedenk dus zelf telkens wat het voorgaande stapje zou kunnen zijn. Stel je wil de olympische spelen winnen, dan is de voorgaande stap meedoen aan de olympische spelen. Zo kan je zoveel mogelijk tussenstapjes bedenken tot je aan het punt komt waar jij je momenteel bevindt. Et voila, de route is uitgestippeld.
  4. Vier elke win: vier elk succes op je route met een klein ritueeltje. Denk bijvoorbeeld aan: een snoepje eten, een specifiek liedje opzetten, een dansje doen, een extra appeltje geven… Het maakt niet uit hoe, maar vier elk win en focus op jouw successen en die van je paard.
  5. Focus! Maar houd in gedachte dat je route niet iets vasts is. Deze mag en kan veranderen. Vergeet niet, je weet waar je naartoe wil maar je bent onderweg. En net zoals Waze, is het soms voordeliger om onderweg de route een beetje aan te passen naargelang de omstandigheden.
  6. Blijven zwemmen: er zullen bumps zijn in de route, daar mag je zeker van zijn. Bedenk wel dat jij de enige verantwoordelijke bent hoe je hiermee omgaat. Mijn advies: ga terug doorheen het stappenplan. Pas je route aan, maar behoud de focus. Stilstaan is achteruit gaan zoals ze zeggen. Dus ook al is het een mini-stap, het is wel degelijk een stap dichter die droom waar je zo gelukkig van wordt!

Dus, denk nu eens na voor jezelf: wat is jouw ultieme droom die je wil bereiken met je paard? Neem dan pen en papier (old school is best oke) en schrijf bovenaan het blad je droom. Hoe groot deze ook mag zijn. Gebruik daarna de rest van het blad om je droom om te zetten in zo klein mogelijke en haalbare doelen volgens de stappen in deze blogpost. Het enige wat je nu nog te doen staat is focus bewaren en genieten van de weg die aflegt!